Mina Petrila, obiectivul de patrimoniu administrat de Consiliului Județean Hunedoara, ia foc sau se prăbușește înainte de a fi pusă în valoare! Fratele administratorului public Costel Avram, angajat la firma plătită să asigure paza

369

Dacă nu se prăbușesc, clădirile monument istoric din incinta Minei Petrila, obiectiv administrat cel puțin teoretic de Consiliul Județean Hunedoara, sunt dstruse de incendii. Teoretic, CJ Hunedoara plătește sume generoase pentru paza perimetrului. Practic, la cum se prezintă lucrurile, zona pare să semene cu un sat fără câini.

Mina școală din incinta Minei Petrila a luat foc și sunt suspiciuni că ar fi fost provocat. Echipamentele adăpostite înauntru au fost distruse, iar polițiștii hunedoreni fac acum cercetări în acest caz.

Evenimentul s-a produs la finele săptămânii trecute, când pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea incendiului.

Foto: Ovidiu Pîrîianu
Foto: Ovidiu Pîrîianu

În data de 06.09.2024, ora 16.27, Detașamentul de Pompieri Petroșani a intervenit în localitatea Petrila pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată. Au ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 1 hectar și aproximativ 20 metri pătrați din șarpanta acoperișului unei construcții. S-a degradat echipament din muzeul minei”, spun pompierii.

Cercetarea a fost preluată de polițiști, iar oamenii legii spun că ”în momentul de față se află în lucru un dosar și se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă”.

În tot acest timp, la Mina Petrila există angajată o firmă de pază, la care lucrează și fostul polițist Sebastian Avram, fratele administratorului public al Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram. Unele informații spun că acesta ar fi chiar șef de obiectiv și că nimic nu mișcă fără știrea acestuia.

Foto: Ovidiu Pîrîianu

Și totuși, cu paza plătită din banii noștri, ai tuturor, fiind vorba despre bugetul județului, cum a fost posibil să se producă acest incendiu și cum de a fost observat atât de târziu, când răul era deja făcut? L-am sunat pe Sebastian Avram. Evident, nu a răspuns. I-am contactat și pe mai marii Consiliului Județean Hunedoara, am transmis întrebările și în scris. De asemenea fără niciun răspuns, asta dacă nu luăm în calcul că și tăcerea este un răspuns de multe ori!

EM Petrila a fost închisă pe data de 30 octombrie 2015, când din subteranul minei a fost extrasă ultima tonă de cărbune, urmând apoi un proces de ecologizare a perimetrului minier. Mai multe clădiri au rămas în picioare, după ce au fost incluse pe lista monumentelor istorice. În data de 4 mai 2022, între CJ Hunedoara și SNIMVJ a fost semnat contractul de vânzare – cumpărare pentru „Ansamblului istoric Mina Petrila”. Consiliul Județean Hunedoara a cumpărat clădirile de patrimoniu și terenul aferent cu suma de 1,5 milioane de lei stabilită în urma evaluării de specialitate. Consiliul Județean Hunedoara a anunțat de-a lungul timpului că monumentele istorice pot intra într-un circuit turistic, iar terenul să fie pus la dispoziția eventualilor investitori. Deocamdată însă aici nu s-a întâmplat nimic din tot ce s-a promis!

Foto: Ion Barbu
Foto: Ion Barbu

O parte a clădirilor istorice riscă să se prăbușească din cauză că nu sunt înteținute, iar altele iau foc odată cu vegetația din proximitatea lor. Anul treit, din incintă a fost furată o caricatură. Tot fără ca vreun responsabil să audă sau să vadă ceva!

Carmen COSMAN – PREDA