Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că obiectivul investițional de la Mintia este ”genul de proiect pe care ni-l dorim realizat rapid pentru toți românii”. Burduja preconizează că, din 2027, cel mai probabil Mintia va funcționa cu gaze românești, din Marea Neagră.
Centrala electrică de la Mintia este descrisă de oficialul din energie drept una dintre cele mai importante investiții din sectorul energetic, de 1,4 miliarde euro, cu 1700MW putere instalată.
”Va fi cea mai mare centrală de acest tip din Uniunea Europeană. Termenul de punere în funcțiune este 2026, iar lucrările în teren avansează în ritm accelerat. Deja au fost livrate turbinele, cele mai mari de acest tip din țară. Transgaz lucrează la magistrala care va conecta viitoarea termocentrală la sistemul național de transport gaze. La Mintia, din 2027, anticipăm să livrăm gazele românești din Marea Neagră. Așadar, vom avea mai multă producție de energie în bandă, deci sigură, la un preț competitiv și mai “verde” decât producția pe bază de cărbune (la Mintia fosta termocentrală se baza pe acest tip de resursă). Plus locuri de muncă și dezvoltare locală.
Este exact genul de proiect pe care ni-l dorim realizat rapid pentru toți românii, iar mai multă energie produsă în țară va însemna facturi mai mici pentru gospodării și competitivitate mai mare pentru mediul privat românesc”, a precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Noua capacitate energetică trebuie să fie finalizată până în data de 31 decembrie 2026. Aflată în conservare încă din anul 2021, din cauză că nu îndeplinea cerințele de mediu, Termocentrala Mintia a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piaţă, respectiv echivalentul în lei a sumei de 91.236.832,87 euro.
Carmen COSMAN – PREDA