Așa cum ne-a obișnuit, Laurențiu Nistor nu se ține de promisiuni. Nici de cele uzuale, nici de cele din campania electorală. A promis un drum ca în palmă spre inima Daciei, dar utilajele aduse în fața jurnaliștilor, ca să dea probabil bine în poze, cu doar câteva zile înainte de alegerile locale, au dispărut imediat după alegeri de pe drumul Orăștie – Costești. A rămas în schimb contractul extrem de profitabil acordat ”firmei de casă” căreia i-a fost atribuită lucrarea de către Consiliul Județean Hunedoara, respectiv Proactiv, firma controlată de Teodor Doda.
Peste 60 de milioane de lei este valoarea contractului atribuit de Consiliul Județean Huendoara către firma ”regelui contractelor cu bani publici”, Teodor Doda – Proactiv SRL Călan. Obiectul contractului îl constituie modernizarea drumului Orăștie – Costești și mai departe spre fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa. Numai că acest contract nu se derulează. Utilajele cu care s-a tras în poză președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, în plină campanie electorală au dispărut acum de pe traseu. S-a lucrat puțin la vreo 3 podețe, să nu zică ”cârcotașii” că nu s-a făcut nimic, și cam atât.
”Am demarat un proiect așteptat de toată lumea, care va duce la dezvoltarea zonei turistice a Cetăților Dacice, dar și a comunităților locale din zona Orăștiei: modernizarea drumului Orăștie-Costești. Cu fonduri europene atrase de Consiliul Județean Hunedoara prin Programul Regional Vest 2021-2027 modernizăm acest sector de drum cu o lungime de 17,2 km, astfel încât să oferim acestei zone o arteră rutieră la standardele unui drum național. Avem alocate peste 75 de milioane de lei pentru realizarea acestei investiții de care vor beneficia atât locuitorii municipiului Orăștie, ai comunelor Beriu și Orăștioara de Sus, dar și turiștii care vizitează Cetățile Dacice, monumente UNESCO”, spunea în data de 28 mai Laurențiu Nistor.
Deocamdată, însă, doar constructorul se bucură de contractul încheiat, care are valoarea de 63 de milioane de lei. Constructorul adică firma de casă, abonată la bani publici, Proactiv SRL Călan, care a primit contractul de la CJ Hunedoara. Licitația a fost practic doar o formalitate, în condițiile în care Proactiv nu a avut competitor. În rest, și localnicii, dar și turiștii sunt nevoiți să suporte în continuare gropile din carosabil și așteaptă vremuri mai bune.
Ziarul Puterea: ”Doda, un băiat deștept din Hunedoara”
Contractul profitabil a suscitat și interesul jurnaliștilor de la ziarul Puterea, care au dedicat un amplu articol acestui subiect. Iată ce scrie publicația, inclusiv despre relațiile dintre familia lui Nistor și ”regele contractelor cu bani publici”, Teodor Doda:
”Consiliul Județean Hunedoara, condus de baronul Laurențiu Nistor, a acordat un contract de 63 milioane de lei pentru modernizarea drumului care duce de la Orăștie spre Costești și Sarmizegetusa Regia companiei Proactiv SRL din Călan, județul Hunedoara, controlată de omul de afaceri Gabriel Teodor Doda. Este acel drum care urcă spre cetatea dacilor din munții Orăștie.
Licitația a fost o formalitate, căci nu s-a mai prezentat nimeni. Doda este un apropiat al lui Nistor, nu doar prin faptul că firmele sale au obținut contracte cu autoritatea județeană, ci și prin acela că a făcut afaceri cu fiica baronului de Hunedoara, Ioana Liliana Bălan.
Interesele financiare ale familiei Nistor se intersectează cu afacerile cunoscute sub numele de „băieți deștepți” din Hunedoara.
În 2010, în timp ce Laurențiu Nistor ocupa primul său mandat în Parlament, fiica sa, Ioana Liana Bălan (fostă Nistor), a achiziționat firma Drum Test SRL de la Proactiv SRL și de la Gabriel Teodor Doda, controversatul patron al grupului Drupo, pentru doar 200 de lei.
Doi ani mai târziu, Ioana Liana Bălan a restituit integral părțile sociale ale companiei. Conform Ziarului Văii Jiului, cealaltă fiică a lui Nistor, Irina Laura Nistor, a reprezentat interesele aceluiași grup de firme, controlat de Gabriel Teodor Doda, în calitate de consilier juridic.
Grupul de companii Drupo a obținut contracte publice importante de la Consiliul Județean Hunedoara. Cele mai mari acorduri-cadru au fost încheiate în primăvara anului 2020. De exemplu, firma Proactiv a câștigat trei licitații pentru lucrări de întreținere pe timp de vară pe rețeaua de drumuri modernizate a CJ Hunedoara, pe sectoarele de drum Orăștie, Hunedoara și Hațeg, cu o valoare totală de peste 322 de milioane de lei, echivalentul a 65 de milioane de euro.
În anul fiscal 2023, firma Proactiv a înregistrat o cifră de afaceri de peste 96,3 de milioane de lei și un profit de 3 milioane de lei. Drupo SRL, compania principală a grupului, a raportat în același an o cifră de afaceri de peste 101,2 milioane de lei și un profit net de aproape 12,6 milioane de lei.
O mare parte din aceste rezultate financiare se datorează relației pe care firmele lui Doda le au cu CJ Hunedoara.
Conform informațiilor din presă, Gabriel Teodor Doda a fost implicat într-un dosar de grup infracțional organizat, evaziune fiscală sau delapidare și a fost condamnat în 2016 la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru complicitate la delapidare, dar achitat definitiv în 2022 de către magistrații de la Curtea de Apel București.
Totodată, relația Nistor-Doda face obiectul unei investigații privind corupția transfrontalieră într-un caz de fraudă cu fonduri europene, în care prejudiciul estimat se ridică la aproximativ zece milioane de euro”.
Carmen COSMAN – PREDA