În gunoierul Europei vrea să transforme județul Hunedoara Laurențiu Nistor – președintele Consiliului Județean Hunedoara. Are interes direct, respectiv contracte profitabile, în societatea pe care o sprijină cu bani publici să aducă o instalație de mare capacitate unde să ardă gunoaie de peste tot. Pe plămânii hunedorenilor!
Consiliul Județean Hunedoara plătește un studiu care să arate ce fel de tipuri de deșeuri se află pe groapa de gunoi de la Bârcea, care să fie arse mai apoi în instalațiile fabricii de ciment de la Chișcădaga, care aparține de Haidelberg. Este firma cu care Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, are, prin firmele pe care le deține direct sau prin interpuși, contracte avantajoase, care îi aduc mulți bani în conturi. Studiul, spune directorul ADI Deșeuri Dan Stoian, este realizat de o firmă din Ploiești, tot un vechi ”partener” ala acestora, și va trebui să arate câte deșeuri ce pot fi duse și arse la fabrica de ciment se pot extrage din groapa de gunoi de la Bârcea.
”Am pus la masă toți jucătorii, dar studiu se va întinde pe două luni pentru că facem două rânduri de determinări. Decizia de a investi este exclusiv legată de ce ne arată compoziția deșeurilor. Noi trebuie să ne angajăm că scoatem produsul pe care îl vrea fabrica, pentru ca să se angajeze la investiție. (…) La Chișcădaga se ard deșeuri și la această oră, ei au niște instalații. În deșeurile care vin de acolo, 80 – 90% sunt din plastic. Ideea este să arzi acest plastic. Ei au instalație de ardere, au tocătoare, dar nu pentru genul acesta pe care vrem să îl pregătim noiembrie. Acum vor să aducă o instalație pentru decarbonarea plasticului. N-are nimeni în țară așa ceva. El are interesul să ardă cât mai mult, el poate să aducă și din altă parte și din alte județe. Investiția noastră este legată de tratarea mecano – biologică”, ne-a declarat Dan Stoian.
Practic, Consiliul Județean Hunedoara va plăti pentru separarea și arderea deșeurilor, după efectuarea acestui studiu. A fost semnat deja și un protocol între Consiliul Județean Hunedoara și societatea privată, cu clauze ferme, după cum a precizat Stoian.
Plămânii hunedorenilor unde sunt în ecuația deșeurilor?!
De unde atâta grabă, în condițiile în care proiectul pentru deponeul ecologic a fost în așa fel făcut încât să nu existe probleme cu stocarea lor în perioada următoare? Este vorba despre bani. Mulți bani! Pentru că arderea deșeurilor nu este o activitate ieftină. ADI Deșeuri va PLĂTI către patronii de la Chișcădaga ca să le ardă plasticele contaminate!
În urmă cu aproximativ 4 ani, reputatul post de televiziune francez France 24 atrăgea atenția asupra faptului că România s-a transformat în coșul de gunoi al Europei, locul în care sunt incinerate mii de tone de deșeuri toxice. Iar prima oprire a jurnaliștilor francezi a fost exact la Chișcădaga.
„De când China și-a închis porțile de gunoi din întreaga lume, România a primit tone de gunoi din Europa de Vest. Plastic, anvelope, uleiuri, dar și baterii auto și deșeuri medicale … Tot felul de produse ilegale în altă parte ajung în incineratoarele fabricilor sale de ciment. Ceva care să îngrijoreze ONG-urile, precum și populațiile locale, care denunță ravagiile poluării asupra sănătății și mediului lor” arată cei de la France 24
Sătenii reclamau că zona este sufocată din cauza deșeurilor toxice, în timp ce oamenii au tot mai multe și mai grave au afecțiuni cronice. În replică, oficialii companiei spuneau că au investit 13 milioane de euro ca să respecte normele de mediu, dar au refuzat să dea declarații echipei franceze.
”Printre deșeuri s-au găsit și baterii de mașină, a căror ardere este extrem de periculoasă”, spunea în reportajul France24 Răzvan Huber, inspector de la Garda de Mediu. Iar procurorul Teodor Niță atrăgea atenția asupra faptului că ne intoxicăm cu gunoaiele Europei pentru că este ieftin: ”Deșeurile ajung în România pentru că e avantajos: 17 euro tona de deșeuri aici față de 250 euro în Europa de Vest”.
Nistor târăște Consiliul Județean în ecuația gunoaielor!
Grav este că, în toată această ecuație a gunoaielor toxice este târât județul Hunedoara de către Laurențiu Nistor, cel care are interes direct în această fabrică privată prin firmele pe care le deține, contracte care îi îndestulează conturile. Iar istoria lui cu fabrica de ciment vine din urmă. De aici și disperarea că vor ieși la lumină detaliile nespuse ale privatizării acestei societăți care a ajuns să îmbolnăvească localnicii și să sufoce aerul, după cum reclamă chiar sătenii!
Fabrica de ciment Chișcădaga s-a privatizat prin 1997 (iar în 2000 a intrat în posesia HeidelberCement), pe vremea în care primar la Șoimuș era chiar Nistor. Era în postura de a lua direct decizii care i-au sprijinit mai apoi și afacerile personale. În acea perioadă, după cum scria presa vremii și, mai apoi, au descris chiar documentele oficiale ale autorităților, administrația locală a decis că fabrica trebuie să plătească taxe și impozite mai mici. ”Facilitatea” a fost descoperită inclusiv de Curtea de Conturi, dar numai după vreo 15 ani, după ce oaia a fost mâncată de lup. Prejudiciul creat comunității prin această practică a fost calculat la circa 120 de miliarde de lei, dar cu trecerea anilor fapta s-a prescris.
Laurențiu Nistor știa bine această fabrică. A lucrat aici până la Revoluție, așa că nu i-a fost greu să se cațere pe potențialul acesteia. Avea și oameni în interior. Chiar și cu putere de decizie. Unul dintre ei este Mircea Bobora, cel pe care l-a sprijinit să ajungă președinte al Consiliului Județean Hunedoara în vechiul mandat. Prin el controla și Chișcădaga și Consiliul Județean.
Ulterior și-a mufat bine firmele pe care le deține, direct sau prin interpuși, la afacerile cu fabrica de ciment. De exemplu închiriază și repară utilaje. Pe bani grei. Dividendele încasate dovedesc fără echivoc acest lucru.
Acum vrea din nou să sporească avantajul financiar al societății. Ca prin 1997, numai că de acasă dată facilitând instalația de ardere a gunoaielor. Nu îi pasă de încasările firmei, decât indirect. Adică îi pasă de propriile încasări, pentru că, în mod cert, contractele lui cu fabrica de ciment se vor dezvolta.
Iar pentru acest lucru nu ezită să arunce în afaceri banii și sănătatea hunedorenilor! Ale noastre, ale tuturor.
Pentru că poate. Pentru că e JUPÂN!
Carmen COSMAN – PREDA