Incompetența echipei lui Laurențiu Nistor din Consiliul Județean Hunedoara i-a lăsat pe elevi fără microbuze școlare moderne!

1279

Până la 25 de milioane de lei putea primi Consiliul Județean Hunedoara de la Administrația Fondului de Mediu, dacă echipa lui Laurențiu Nistor era în stare să completeze cum trebuie o cerere de finanțare. Banii erau nerambursabili, fiind asigurați prin Administrația Fondului de Mediu, și în județul Hunedoara puteau ajunge 20 de microbuze. AFM a RESPINS cererea de finanțare, asta după ce finanțatorul a încercat îndreptarea erorilor și a cerut și clarificări!

Elevii hunedoreni ar fi putut beneficia de un transport modern, ecologic, dacă echipa condusă de Laurențiu Nistor – Președintele Consiliului Județean Hunedoara, și-ar fi făcut treaba cum trebuie. AFM a anunțat oficial că solicitarea depusă de CJ Hunedoara pentru finanțare a fost respinsă, deși administrația județeană a avut răgazul și posibilitatea de a îndrepta punctual erorile din documentele transmise. Nu s-a putut!?

”Declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal din 11.03.2024, nu a fost completată conform celor solicitate. Nu conține decât referire la criza financiară, nu și la reorganizare, executare silită sau oricare altă procedură similară. Prin urmare nu este îndeplinit criteriul de eligibilitate prevazut la art. 9 lit. d) din ghidul de finanțare”, se arată în motivarea AFM.

Dosarul, depus în luna septembrie 2023, a fost completat greșit încă de la început. AFM a solicitat clarificări inclusiv pe o altă eroare care dovedește o superficialitate monumentală a administrației publice județene. Angajații CJ Hunedoara nu s-au putut hotărî nici măcar câte microbuze școlare vor: ba 20, ba 10….

”Certificatul de atestare fiscală nr. 21029/01.09.2023 privind obligaţiile la Fondul pentru mediu nu a fost încărcat în aplicație în forma autentică, conform art. 12, alin (2) din ghidul de finanțare. În etapa de remediere se va transmite documentul conform art. 12 alin (2) din ghidul de finanțare. Vă rugăm să clarificați următoarea neconcordanță: din declarațiile pe proprie răspundere în care este evidențiat numărul de microbuze necesare reiese un necesar de 20 microbuze electrice, iar în cererea de finanțare s-au solicitat 10 microbuze. Nu a făcut dovada îndeplinirii criteriului de eligibilitate prevazut la art. 9 lit. d) din Ghidul de finanțare al Programului. A se transmite declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal din care rezulta ca solicitantul nu se află în procedură de criză financiară, reorganizare, executare silită sau oricare altă procedură similară”, arată documentele oficiale.

Ca exemplu, în contrapartidă, în județul vecin, la Alba, Consiliul Județean primește 15.000.000 de lei. Ei au putut acolo unde Hunedoara sub conducerea administrativă a lui Nistor a eșuat din nou, iar de suferit suferim noi toți.

Încă un program RATAT

În luna august a anului 2023 Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat lansarea sesiunii de finanțare a Programului privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat. Doritorii aveau la dispoziție o lună pentru depunerea cererilor de finanțare, în perioada 08 septembrie – 08 noiembrie 2023. AFM a anunțat că finanțarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți, până la 25.000.000 lei.

Județul Hunedoara a mai ratat o șansă!

Carmen COSMAN – PREDA