Există viitor pentru Termocentrala Paroșeni, care contribuie din plin la echilibrarea Sistemului Energetic Național. Viitorul este asigurat și după 2032, când se vorbește despre eliminarea producției de energie pe bază de cărbune și sunt proiecte avansate în acest sens. A spus-o chiar directorul Termocentralei Paroșeni, Adrian Drăghina, care l-a însoțit pe prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, la vizita de lucru pe care acesta a făcut-o marți în Valea Jiului.
Adrian Drăghina este de părere că, împreună cu factorii responsabili de la vârful Complexului Energetic Valea Jiului, cu directorul Sebastian Durbacă, cu responsabilii de la nivel guvernamental sau județean lucrurile se pot mișca mult mai ușor, iar viitorul acestei capacități de producere a energiei electrice va fi asigurat grație proiectelor și programelor special gândite pentru Paroșeni.
”Până în anul 20230 trebuie să neutralizăm cărbunele care rezultă din punerea în siguranță a zăcământului de cărbune. După 2030 probabil se va demara programul cu o nouă turbină pe gaz sau vedem o turbină pe gaz cu captare de carbon. Sunt soluții alternative și cu siguranță se va face ceva pentru că Termocentrala Paroșeni este amplasată strategic, este racordată la SEN, stația de110KV este racordată împreună cu Traselectrica. Practic orice nouă capacitate de producere a energiei electrice va fi aici este deschidere pentru furnizarea de energie în SEN”, a declarat directorul termocentralei Paroșeni, Adrian Drăghina.
Acesta a explicat că apropierea de BRUA reprezintă un avantaj pentru punerea în practică a acestor programe.
”BRUA trece pe lângă termocentrala Patroșeni, în spatele gardului ca să spunem așa, este un atu din acest punct de vedere. Se pot demara investiții, se pot crea noi facilități de noi de producere a energiei electrice pe gaz, cu captare de carbon ar fi recomandabil deoarece este o problemă în zilele noastre”, a explicat Adrian Drăghina.
Declarațiile au fost făcute în contextul vizitei pe care prefectul Călin Petru Marian a făcut-o la Paroșeni pentru a se asigura, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, că lucrurile merg așa cum trebuie. Și despre viitorul industriei extractive a vorbit și Călin Marian.
”Nu s-a îngropat mineritul în Valea Jiului există încă o perspectivă de cel puțin 10 ani de zile, dar există și o perspectivă de a moderniza, de a încerca să venim cu soluții inovative în ceea ce privește sistemul energetic și producerea de energie în Valea Jiului”, a precizat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.
Carmen COSMAN – PREDA